12 Σεπ 2015

Όχι χωρίς τον δεύτερο




Για τα προβλήματα στη διακυβέρνηση, που θα προκληθούν αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την μεθεπόμενη Κυριακή, γράψαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας. Αν νικήσει η ΝΔ, θα είναι ανέφελη αυτή η διακυβέρνηση;

Ας δούμε τα δεδομένα:

Η ΝΔ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, (θα) έχει συμμάχους. Επομένως, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ευκολότερος, ιδιαίτερα αν η νίκη είναι ευκρινής. Τόσο το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει σύμμαχοι.

Όμως, αν η νίκη είναι μικρή -πόσο μάλλον οριακή- ο σχηματισμός κυβέρνησης με τα τρία αυτά κόμματα θα είναι προβληματικός.

Τα δύο μικρότερα κόμματα θα έχουν κάθε λόγο να απαιτήσουν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συμβάλει στην εφαρμογή του Μνημονίου, που εκείνος υπέγραψε. Αυτό ισχύει κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχθεί να φορτωθεί το κόστος νέων επαχθών μέτρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει απέξω και θα εισπράττει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Με δεδομένο ότι η ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση θα είναι αδήριτη και οι νέες εκλογές ξορκίζονται από όλα τα κόμματα, θα αναζητηθούν οι δύο εφικτές λύσεις.

Πρώτον, σχηματισμός κυβέρνησης των τριών κομμάτων με φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Όμως, θα είναι εξ αντικειμένου αδύναμη, εφόσον θα έχει απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα.

Δεύτερον, σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και τηρεί επαμφοτερίζουσα θέση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα δύο μικρότερα κόμματα. Αν η θέση αυτή παραμείνει αναλλοίωτη και μετά τις εκλογές, θα προκύψει αδιέξοδο.

Υπάρχει τρόπος αυτό να αρθεί; Μόνο ένας. Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ, αν και θα έχουν νικήσει, να προτείνουν κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο. Το πρότεινε μέχρι χτες ο αρχηγός της ΝΔ, τώρα φαίνεται να αλλάζει την τακτική του για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Θα είναι, πάντως, ο μόνος τρόπος για να πιεστούν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία, εφόσον δεν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Μεϊμαράκης. Αν αρνηθούν και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Η «τρίτη λύση» (κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς την πρωθυπουργία Μεϊμαράκη ή Τσίπρα) θα καταστεί αναπόφευκτη, αν τα μικρότερα κόμματα στυλώσουν τα πόδια και δεν δεχτούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση μόνο με ένα από τα δύο πρώτα.
Γ. Καρελιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: