6 Μαΐ 2015

H συμφωνία έρχεται, ας κοκορεύονται...


Έχω υποστηρίξει αρκετές φορές ότι, παρά τα επιφαινόμενα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, επειδή οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε τη χώρα σε συντριβή και τους ίδιους στο πολιτικό κρεματόριο.

Σήμερα ξαναλέω ότι, σε αντίθεση με τα επιφαινόμενα, δηλαδή την εικόνα «αδιεξόδου» που εμφανίζεται σκόπιμα (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί), η συμφωνία είναι επί θύραις. Υπό μία και μοναδική προϋπόθεση: να μην τρελαθούν ξαφνικά και αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν το βλέπω.

Εύλογο το ερώτημα: τότε γιατί καλλιεργείται εντέχνως αυτό το κλίμα που βλέπουμε γύρω μας, ότι υπάρχει «αδιέξοδο», ότι δεν θα πληρώσουμε τις επόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ, ότι «πάμε για ρήξη», ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα και τα παρόμοια;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ανοησίες τύπου Ήσυχου, οι οποίες μπορεί και να οφείλονται σε αργεντίνικες φαντασιώσεις, αφού ο άνθρωπος έχει ζήσει εκεί και μπορεί να νομίζει ότι είναι το ίδιο η Ελλάδα της ευρωζώνης. Αυτές τις ανοησίες διέψευσε ήδη ο αρμόδιος υπουργός, που ανακοίνωσε ότι πληρώσαμε τη σημερινή δόση και θα πληρώσουμε και την επόμενη . Άρα οι ανοησίες, ήσυχες ή μη, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μετά πάμε στην κυβερνητική-κομματική προπαγάνδα, την οποία διεκπεραιώνουν τα μέσα ενημέρωσης. Για τα περί μη πληρωμής των δόσεων, είπαμε ήδη. Διαψεύστηκε εν τοις πράγμασι. Τα περί διαφωνιών μεταξύ των δανειστών, που εμποδίζουν, δήθεν, την επίτευξη συμφωνίας, δεν είναι σοβαρά. Είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Αν ήταν σοβαρά όλα αυτά, γιατί να βγει ο Δραγασάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ντράγκι και να δηλώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ρεαλιστικός και ορατός στόχος»;  Γιατί, αφού έχουμε «αδιέξοδο» και η «Αυγή» λέει ότι δεν θα πληρώσουμε τις δόσεις, ο αντιπρόεδρος «βλέπει» συμφωνία; Γιατί δεν κρατάει μια πισινή, μπας και τα σπάσουν και μείνει εκτεθειμένος;

Διότι ο Δραγασάκης ξέρει ότι η συμφωνία θα γίνει, επειδή ΔΕΝ γίνεται αλλιώς. Χωρίς συμφωνία θα έχουμε άλλες εξελίξεις, που ουδείς από το στενό κυβερνητικό επιτελείο θέλει να διανοηθεί.

Τα υπόλοιπα είναι σκέτη προπαγάνδα. Για να δικαιολογηθεί η συμφωνία σε ένα κοινό που έχει γαλουχηθεί αλλιώς και τώρα πρέπει να την αποδεχτεί. Έτσι, θα εμφανισθεί η Ελλάδα-βατράχι να συμφιλιώνει τους δανειστές-βουβάλια (Μέρκελ-Λαγκάρντ, που δήθεν σκοτώνονται μεταξύ τους) και να υπογράφει συμφωνία μαζί τους  η θεωρία βουβαλιών-βατραχιών. Και να πει μετά ο απηυδισμένος ΣΥΡΙΖΑίος: ε. αφού καταφέραμε να συμφιλιώσουμε τα βουβάλια, ας πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή ας δεχτούμε τη συμφωνία.

Διότι, ξαναλέω, αυτό που απομένει είναι πώς θα περάσει η συμφωνία στο εσωτερικό ακροατήριο. Πώς η προπαγάνδα θα την εμφανίσει ως success story του Τσίπρα. Και αυτό θα γίνει. Δηλαδή, θα γίνει αποδεκτή. Όπως έγινε αποδεκτό το μη σκίσιμο του Μνημονίου. Όπως έγινε αποδεκτή η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Όπως θα γίνουν αποδεκτά και άλλα (νέοι φόροι κτλ), που μέχρι πρότινος ήταν έγκλημα καθοσιώσεως. Πιστεύει κανείς ότι, μετά από όλα αυτά, όσοι σήμερα κοκορεύονται θα παραιτηθούν από υπουργοί, δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία και τα παρόμοια; Αστεία πράγματα. Τα κοκόρια θα γίνουν κότες.

Τα κοκόρια είναι για να κοκορεύονται. Εγώ δεν τα ακούω. Ακούω όσους γνωρίζουν τι σημαίνει να μείνει η χώρα φτερό στον άνεμο. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω: αν δεν έχουν τρελαθεί -και δεν έχουν- η συμφωνία έρχεται. 
Γιώργος Καρελιάς
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: