28 Φεβ 2013

Ποια κυβέρνηση ξανάνοιξε το φάκελο «κοιτάσματα υδρογονανθράκων» 
στις ελληνικές θάλασσες;



Ακούμε πολλά για την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Μερικοί μάλιστα που μιλάνε πολύ και κατηγορούν τους πάντες ως “δοσίλογους” μπερδεύουν τους υδρογονάνθρακες με τους υδατάνθρακες. Ναι, το ακούσαμε και αυτό.

Ποια κυβέρνηση όμως, μετά από δεκαετίες, δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε σε πράξεις;

Ναι, και σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα, την αρχή έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Οι έρευνες που γίνονται σήμερα, γίνονται επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου νομοθέτησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με το ν. 4001 του 2011 για την Έρευνα, Παραγωγή και τα Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων. Νόμος που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Αυγούστου 2011.

Χάρη σε αυτόν τον νόμο έγινε εφικτή η άμεση προκήρυξη διαγωνισμών για την έναρξη ερευνών.

Αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έμεινε εκεί. Το Σεπτέμβριο του 2011, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την άμεση πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος που πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Και πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης και επιχειρησιακά σημαντικής φάσης του σχετικού προγράμματος, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε.

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνέντευξη του πρώην Υφυπουργού, Γ. Μανιάτη, στην εφημερίδα “Επενδυτής” πριν λίγους μήνες:

Είστε ο πρώτος πολιτικός που μίλησε με βεβαιότητα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας δράση. Τελευταία μιλάνε όλοι για αυτό, ειδικά μετά και την έκθεση της Deutsche Bank.
«Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει πριν από 30-40 χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Εμείς ανοίξαμε ξανά τον φάκελο «πετρέλαια», νομοθετήσαμε το αναγκαίο πλαίσιο, δρομολογήσαμε διαγωνισμούς. Έλειπε μόνο ένα πράγμα: το πού θα πάνε τα έσοδα. Για αυτό και καταθέσαμε ως ΠΑΣΟΚ την πρόταση για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών».

Είχατε υποστήριξη όταν ανοίξατε τον «φάκελο πετρέλαια»;
«Συναντήσαμε πολλές αντιστάσεις. Αρχικά μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες. Διαμορφώσαμε μια ομάδα δημόσιων λειτουργών όμως, που εργάστηκαν με αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό, προσφέροντας πάρα πολλά σε αυτή την υπόθεση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σας πίστεψε;
«Ναι. Με πίστεψε και μου έδωσε το πράσινο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: