2 Αυγ 2011

Η Πρόταση-Ψηφίσματος του κ. Μουρατίδη

(Σημείωση Περίδρομου: Επειδή η Επιστολή-Πρόταση-Ψήφισμα του κ. Μουρατίδη, η οποία σημειωτέον, έγινε κτήμα της ΟΛΗΣ Κοινότητας αφού υπερψηφίστηκε από την …πλειοψηφία των συμβούλων (11-8), έχει το δικό της …ειδικό βάρος και επειδή δημοσιεύεται «αποκλειστικά» στο emphasisworld, την κλέβουμε και την αναδημοσιεύουμε, για όσους δεν έχουν ίσως πρόσβαση στον «αμαξά». Καλή ανάγνωση… )



Πρώτη και αποκλειστική δημοσίευση της πρότασης - ψηφίσματος του αντιπρόεδρου της αστικής Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, κ. Μιχάλη Μουρατίδη, την οποία κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2011



Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

Έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές και η διοίκηση της Κοινότητας στελεχώνεται σήμερα από αρκετά νέα πρόσωπα, μετά τις παραιτήσεις εκλεγμένων συμβούλων, κατά το διάστημα αυτό.

Το σημερινό ΔΣ, παράλληλα με τον καθημερινό αγώνα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την εφαρμογή των προγραμμάτων προχώρησε, σύμφωνα με την εντολή της γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιανουαρίου, στην όσο γίνεται βαθύτερη έρευνα για το πώς και που ξοδεύτηκαν τα 13.000.000 δολάρια, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ περισσότερο τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε ανακοινωθεί και είχε εγκριθεί σε εκείνη την γενική συνέλευση των 803 παρευρισκομένων μελών, για την κατασκευή ενός νέου πολιτιστικού κέντρου.

Μετά την έκθεση SECOR, τον τελευταίο καιρό το ΔΣ με την σύμφωνη πάντα γνώμη της επιτροπής αναδιάρθρωσης επιχείρησε μια έρευνα την οποία ανέθεσε σε πενταμελή επιτροπή της οποίας προέδρευσε ο κ. Γιάννης Δάγωνας.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά στα μέλη του οργανισμού αλλά και στην ευρύτερη παροικία μετά την ανακοίνωση της έκθεσης στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία έγινε «ανοικτών των θυρών», επίσης στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στους εκπροσώπους ομογενειακών μέσων ενημέρωσης και τέλος στη τελευταία γενική συνέλευση που έγινε πριν λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα με την «έκθεση Δάγωνα» δημοσιεύτηκε, έστω και με καθυστέρηση, η έκθεση της εταιρείας GLYN.

Στο διάστημα αυτό όπως ήταν φυσικό πολλά ήταν αυτά που ακουστήκαν και ειπωθήκαν και από αυτά άλλα είναι υπερβολικά και άλλα σωστά.

Το πιο επικίνδυνο όμως και που δεν βοηθάει καθόλου στην επιδιωκόμενη αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης των μελών προς την διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας είναι αυτό που αποδίδει σε όλους ή ορισμένους από εμάς, πρόθεση συγκάλυψης των σφαλμάτων της προηγούμενης διοίκησης.

Θεωρούμε πως είναι άδικο να περιπλανάται μια τέτοια φήμη ακόμη και για συμβούλους του σημερινού ΔΣ οι οποίοι υπηρέτησαν τον οργανισμό ως μέλη των τριών προηγούμενων διοικήσεων.

Στα καθήκοντα των μελών του ΔΣ είναι να αγωνίζονται για τη πρόοδο του οργανισμού, να προστατεύουν την κοινοτική περιουσία και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση των μελών, κυρίως για τα όσα προβλήματα προκύπτουν.

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η σημερινή διοίκηση είναι η διαχείριση του υπέρογκου χρέους που παρέλαβε από την διοίκηση του Κώστα Μενεγάκη και να γλυτώσει τον οργανισμό από την πτώχευση.

Από τις μέχρι σήμερα εκθέσεις των SECOR και GLYN καθώς και αυτής της πενταμελούς επιτροπής, φαίνεται ολοκάθαρα πλέον ότι το υπέρογκο χρέος που κληροδοτήθηκε στο σημερινό Δ.Σ. οφείλεται στην δίχως σωστό σχεδιασμό, απόφαση των διοικήσεων Μενεγάκη να κτιστεί ένα δεύτερο πολιτιστικό κέντρο, δίχως να προηγηθεί η ανάλογη οικονομική εκστρατεία για ένα τόσο ακριβό έργο, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν πέρα των δυνατοτήτων μας .

Επίσης στη δημιουργία του υπέρογκου χρέους συνέβαλαν οι πολλαπλές λανθασμένες εκτιμήσεις και χειρισμοί που έγιναν από την επιτροπή κτιρίου με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Γερονικολό, η τυφλή υπακοή και εμπιστοσύνη που επέδειξαν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου στον πρόεδρο κ. Κώστα Μενεγάκη και τέλος η παθητική στάση των υπολοίπων μελών του ΔΣ, πλην ελάχιστων, που δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε για να υπάρξει νωρίτερα κινητοποίηση, η οποία έγινε στο παρά ένα λεπτό πριν την πτώχευση.

Από τις έρευνες προκύπτει επίσης ότι ο οργανισμός μετά την πώληση του κτιρίου το συντομότερο, στην οριακή τιμή των 5-6 εκατομμυρίων, θα έχει χάσει 5-8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το χρέος του οργανισμού θα κυμανθεί τότε στα 5-6 εκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της περασμένης διοίκησης, πλην του κ. Γιάννη Κακαγιάννη, δεν έχει αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά αντίθετα θα λέγαμε την όλη υπόθεση την βλέπουν και την αντιμετωπίζουν από απόσταση, ως κάτι σύνηθες και θα έλεγα πως έχουν φτάσει και ορισμένοι να λένε δημοσίως πως για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο ευθύνονται αυτοί που τους διαδέχτηκαν. (Βλέπε συνέντευξη Κώστα Μενεγάκη στον Εθνικό Κήρυκα).

Επειδή θα ήταν άδικο η σημερινή διοίκηση να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη αν «ω μη γένοιτο» τα πράγματα δεν πάνε προς το καλύτερο για την εκατόν δυο χρόνων Κοινότητα μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως το σημερινό ΔΣ εδώ και ένα χρόνο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία που δημιούργησε η πέρα των δυνατοτήτων του οργανισμού αύξηση των εξόδων και η μηδενική δανειοληπτική ικανότητα του μετά την υποθήκευση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του, η οποία έγινε με την αποκλειστική ευθύνη των τριών προηγούμενων διοικήσεων, στις οποίες πρόεδρος ήταν ο κ. Κώστας Μενεγάκης.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους.

Ας μη μας διαφεύγει πως η ιστορία είναι ο πιο αδέκαστος κριτής για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: