6 Οκτ 2013


Περισσότερη σοφία κ. Κωνσταντόπουλε,
δεν βλάπτει...


Την ανάγκη να υπάρξει διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, και να αποδοθούν ευθύνες όπως συνέβη στην Ισλανδία, επισημαίνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος ηγείται σήμερα της "Επιτροπής Σοφών" του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αλλαγές στους θεσμούς, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η υπογραφή του Μνημονίου στοιχειοθετεί απολύτως την ιστορική διαπίστωση ότι η περίπτωση της ελληνικής παρακμής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, τον πελατειακό κομματικό κυβερνητισμό, τον παραταξιακό δικομματικό καθεστωτισμό και τον ασύδοτο πλουτισμό του.

Επιπροσθέτως, στοιχειοθετεί μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος σε καθεστώς πολιτικοοικονομικής επιτήρησης, που παραμερίζει συνταγματικές εγγυήσεις νομιμότητας και αλλοιώνει θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματος.

Είναι πολιτικό έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει σε θεσμική, πολιτική και ηθική εκκρεμότητα. Να καταλογιστούν ευθύνες, όπως στην Ισλανδία", δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε ακόμη λόγο για την ύπαρξη ενός ενεργού παρακρατικού δικτύου, του οποίου πρέπει να αποκαλυφθούν οι χρηματοδότες και οι υπόγειες διασυνδέσεις, διαφορετικά κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα.


Σημ. Προαναγγέλλει ειδικά δικαστήρια ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού και εισαγγελέας στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου; Όπως και να χει, ο Συνασπισμός επί προεδρίας Κωνσταντόπουλου δεν θα υιοθετούσε θέσεις τύπου ότι το μνημόνιο είνα πολιτικό έγκλημα. Μολονότι η δήλωση δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση των "πρωταιτίων" του, εντούτοις μπολιάζει το δημόσιο διάλογο με μια υπόσχεση ρεβάνς, που δεν αρμόζει σ' έναν άνθρωπο που κάποτε είχε ακουστεί και για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιας και ανήκει στην "Επιτροπή Σοφών" του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθέωρηση, περιμένουμε θέσεις και τοποθετήσεις εφάμιλλες της πολιτικής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, οι οποίες δεν θα ρίχνουν νερό στο μύλο του δίπολου. Πολιτικοί σαν τον Κωνσταντόπουλο είναι κρίμα να μένουν προσκολλημένοι στο δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, ειδικά τώρα που καίγεται θεσμικά η γούνα μας σαν Δημοκρατία. 
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν πρέπει επουδενί να περνά μέσα από την υπεράσπιση ή καταδίκη του μνημονίου, γιατί αλλιώς ζήτω που καήκαμε....

-http://www.epikairo



Δεν υπάρχουν σχόλια: