13 Οκτ 2013

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ!

Του (επικοινωνιολόγου) κ. Σωτήρη  Τζούμα


Οι θεσμοί περνούν κρίση! Το βλέπουμε , το διαπιστώνουμε κάθε μέρα αυτό, στη χώρα που ζούμε, χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας!  Την περασμένη Πέμπτη,το θέαμα των δύο ανήμπορων Μητροπολιτών...
Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου και Φωκίδος Αθηναγόρα που πέρασαν το κατώφλι της ΔΙΣ για να  απολογηθούν ή μάλλον για να... "αποδείξουν" ότι είναι σε θέση να διοικούν τις Μητροπόλεις τους ήταν για γέλια και για κλάματα!
Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως!
Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστό ότι οι δύο αυτοί  Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας-- μετά την περίπτωση του Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθονίκου για τον οποίο ετέθη ήδη σε ισχύ ο ειδικός νόμος--- έχουν χάσει τον έλεγχο στις Μητροπόλεις τους, δεδομένου ότι δεν διοικούν αυτοί αλλά κάποιοι άλλοι-- συγγενείς και παρακοιμώμενοι-- οι οποίοι έχουν πάρει στα χέρια τους τη διοίκηση των Μητροπόλεών τους και κάνουν ότι θέλουν, εν ονόματι του  κανονικού και νόμιμου Μητροπολίτη!
Αφού λοιπόν η Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος είδαν και απόειδαν,κι αφού έγιναν του κόσμου οι ατασθαλίες και τα έκτροπα στη διοίκηση των Μητροπόλεων,για τα οποία είναι ενημερωμένη η Σύνοδος, αποφάσισαν να  τους καλέσουν στη ΔΙΣ,  για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα  μάτια  οι Συνοδικοί Ιεράρχες μας, ότι οι άλλοτε σθεναροί  συνεπίσκοποί τους, οι σημερινοί Γέροντες Κύριλλος και Αθηναγόρας, είναι εκτός τόπου και χρόνου και η διοίκηση των  Μητροπόλεών  τους, έχει αφεθεί όχι στον... αυτόματο πιλότο, αλλά σε χέρια επιτήδειων και καιροσκόπων που χρησιμοποιούν την Εκκλησία προς ίδιον όφελος!
Το θέαμα των δύο Μητροπολιτών ήταν τραγικό, από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στην Ιερά Σύνοδο, στη Μονή Πετράκη! Ο ένας, για να περπατήσει του πετούσαν κλειδιά, για να δώσει εντολή ο εγκέφαλος και να κάνει βήμα και μετά για να απολογηθεί στη Σύνοδο χρησιμοποίησε "ειδικό μεταφραστή" δεδομένου ότι οι Συνοδικοί κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν τον καταλάβαιναν όταν μιλούσε, απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεταν οι Συνοδικοί Ιεράρχες! Φανταστείτε τον Μητροπολίτη αυτό να λειτουργεί ή να κηρύττει το λόγο του Κυρίου!! Σε ποιά γλώσσα;;
Ο έτερος Μητροπολίτης, δεχότανε μαθήματα για το τί θα πεί και πώς θα απαντήσει στα ερωτήματα των Συνοδικών, μέχρι την τελευταία στιγμή! Αν και πήγε.. ντοπαρισμένος και αναψοκοκινισμένος, εντούτοις άφησε πολλά κενά και  δεν κατάφερε να απαντήσει στα ερωτήματα των Συνοδικών για το ποιός πραγματικά διοικεί τη Μητρόπολή του, εκείνος ή το συγγενικό περιβάλλον του, το οποίο όπως λένε οι ιερείς της περιοχής  αποφασίζει για όλα-- αφού ο Μητροπολίτης πηγαίνει στο γραφείο κατά τις 13.00 το μεσημέρι και για πολύ λίγο-- καθώς και  για τις μεταθέσεις και μετακινήσεις των Ιερέων της Μητρόπολης, από ενορία σε ενορία κι από χωριό σε χωριό!
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος,κυρίως, αλλά και οι άλλοι Συνοδικοί Μητροπολίτες, έθεσαν καίρια ερωτήματα  και έφεραν τους δύο Μητροπολίτες σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να απαντήσουν πειστικά!
Κι όμως το θέαμα αυτό-- οικτρόν το ιδείν-- οι Συνοδικοί μας το άφησαν να περάσει έτσι και αποφάσισαν να μήν πάρουν  κάποια συγκεκριμένη απόφαση την  ημέρα που είδαν και εξέτασαν με τα μάτια τους τους δύο Ιεράρχες, αλλά να εξουσιοδότησαν  τον Αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο να  χειριστεί προσωπικά   εν ευθέτω χρόνο και τις δύο περιπτώσεις και να ενημερώσει τη ΔΙΣ.
Προφανώς οι Συνοδικοί μας επειδή στην πλειοψηφία τους είναι Γέροντες, με την συμπεριφορά τους αυτή δεν ήθελαν να πάρουν άμεσα απόφαση γιατί φοβούνται προφανώς ότι σύντομα θα έλθει και η δική τους σειρά! Με τον τρόπο αυτό, όμως,  συμβάλλουν , άθελά τους, θέλουμε να πιστεύουμε, στον πλήρη εξευτελισμό του θεσμού τον οποίο εκπροσωπούν, και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο!
Όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύο Ιεράρχες που ήδη  έχουν χάσει τον έλεγχο της διοίκησης των Μητροπόλεων τους και αδυνατούν ως  Σύνοδος να πάρουν απόφαση και να λάβουν  μέτρα, τότε δεν ανταποκρίνονται κι αυτοί στα Συνοδικά τους καθήκοντα. Με τον φόβο οι γεροντότεροι Συνοδικοί, ότι έρχεται και η δική τους σειρά κάνουν τα στραβά μάτια για να αφήσουν το θέμα για τους.. επόμενους!
Και το τραγικό στην περίπτωση αυτή  βρίσκεται στο γεγονός ότι  οι δύο αυτοί Μητροπολίτες δεν είναι οι μόνοι!Ακολουθούν πολύ περισσότεροι που έχουν χάσει τον έλεγχο των Μητροπόλεών τους, όχι μόνον για λόγους γήρατος αλλά και για άλλους χειρότερους λόγους! Και το κακό είναι ότι το ποίμνιο  έχει καταλάβει τί γίνεται... Περιμένετε και θα δείτε  σε λίγο!
Έχουν να δούν πολλά τα μάτια μας, αφού τα αυτιά μας αδυνατούν να πιστέψουν, προς το παρόν, αυτά που ακούγονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: