24 Ιουλ 2012

38 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ' ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ



Γράφει ο Γιώργος Παπανδρέου


Σήμερα, 38 χρόνια από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση, που υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική της διάσταση.

Οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ιστορικής σημασίας προκλήσεις. Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, το μέλλον της Πατρίδας, απαιτεί γενναίες αποφάσεις, αλλά πολύ περισσότερο βούληση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ακόμη και τολμηρές υπερβάσεις από τις μέχρι σήμερα κρατούσες αντιλήψεις, προκειμένου να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε μια διαφορετική και πάνω απ' όλα δικαιότερη κοινωνία, σε μια βιώσιμη οικονομία, όπου το δημόσιο συμφέρον θα αποτελεί τον οδηγό στην καθημερινότητα μας, στις μικρές και μεγάλες αποφάσεις. Στα 38 χρόνια που μεσολάβησαν, οι Έλληνες πέτυχαν μεγάλες κατακτήσεις.

Η Δημοκρατία ισχυροποιήθηκε, οι ανισότητες μειώθηκαν, η διεθνής θέση της χώρας ενισχύθηκε. Δυστυχώς όμως, δεν διαχειριστήκαμε δημιουργικά τις ημέρες της ευημερίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι στρεβλώσεις και οι κακές πρακτικές ενός πελατειακού κράτους. Να επικρατήσουν αντιλήψεις, νοοτροπίες και στάσεις ζωής, που δεν συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον, που σπατάλησαν το δημιουργικό απόθεμα της χώρας και των ανθρώπων της. Όλα αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου αντί να τα αντιμετωπίσει, τα υπηρέτησε, μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Σήμερα, σε αυτές τις προκλήσεις καλούμαστε να απαντήσουμε και μάλιστα, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενων δυσκολιών, όπου κυριαρχούν συντηρητικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί μια γενικευμένη, όχι ελληνική κρίση, που αφορά την Ευρώπη, το ευρώ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η συνθετότητα των προβλημάτων, απαιτεί ακόμη και υπερεθνικές λύσεις και όχι ακραίες θέσεις, άκριτες απλουστεύσεις και διλήμματα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Η απάντηση στις προκλήσεις, δεν μπορεί να έρθει από δυνάμεις που επικαλούνται σωτήρες πάσης φύσεως, ανελεύθερα καθεστώτα και κρατικιστικές αντιλήψεις. Σήμερα, σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα εθνικιστικά, ρατσιστικά, φασιστικά, που επιδιώκουν με τη βία να αντιμετωπίσουν δήθεν τα προβλήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι εκφραστές της βίας συμπορεύονται στην ουσία με τους νοσταλγούς της ανομίας και καλλιεργούν το έδαφος πάνω στο οποίο αναμένουν οι ισχυροί να αναπτύξουν τις δικές τους επιδιώξεις, τα δικά τους συμφέροντα. Οι προκλήσεις απαιτούν δημοκρατικές απαντήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Έλληνες με τους κόπους και τις θυσίες τους κράτησαν την Ελλάδα όρθια και μέσα στο ευρώ. Αφού καταφέραμε να μη λυγίσουμε ως Έθνος μέσα στις πιο εφιαλτικές συνθήκες της προηγούμενης διετίας, μπορούμε να φτάσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους με το ποθητό για όλους αποτέλεσμα: μια Ελλάδα που στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις, με μια κοινωνία απελευθερωμένη από το φόβο ενός αβέβαιου αύριο, πιο δίκαιη, πιο δημιουργική.

Κανείς δεν δικαιούται να απολέσει το ευρωπαϊκό εθνικό κεκτημένο της χώρας. Παρά τις εύκολες λύσεις που ακούστηκαν, οι Έλληνες κατανοούν ότι η μόνη ασφαλής οδός προς το μέλλον θα έρθει από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις αιτίες των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουμε.

Ο αγώνας για την οριστική υπέρβαση της κρίσης ταυτίζεται με τον αγώνα για την αλλαγή της χώρας. Έτσι τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή του χουντικού καθεστώτος, όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.


Γιώργος Παπανδρέου 

22 Ιουλ 2012

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ


2,5 δις ευρά λιγότερο
το Ελληνικό Χρέος σε 1 μήνα
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ 
Greece Debt Free



Χρέος ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφαίρεσε από την "πλάτη" του ελληνικού δημοσίου το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Greece Debt Free (Ελλάδα Ελεύθερη από Χρέος), πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο γόνος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Πέτρος Νομικός.

Ο κ. Νομικός δημιούργησε μια ηλεκτρονική «πλατφόρμα», μέσω της οποίας ιδιώτες και εταιρίες μπορούν να κάνουν δωρεές, τις οποίες το μη ίδρυμα Greece Debt Free (GDF) αξιοποιεί, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που διατίθενται στην δευτερογενή αγορά, στο 10 με 20% της αξίας τους, και ύστερα τα διαγράφει.

Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται ελληνικό χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της εκάστοτε δωρεάς που ακόμα κι ένας απλός πολίτης μπορεί να κάνει με μερικά ευρώ.

Το Greece Debt Free, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «είναι μια πλατφόρμα για όλους, ώστε να οργανωθούμε, να λάβουμε μέρος, να συνδεθούμε και να συμμετάσχουμε για να πετύχουμε μια θετική οικονομική αλλαγή».

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δημιουργός της «πλατφόρμας» κ. Νομικός, «η πρότασή μας είναι απλή. Όποιος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μπορεί να δωρίσει ένα ευρώ και το GDF θα αγοράσει και μετά θα διαγράψει με αυτό το ένα ευρώ, οχτώ ευρώ ελληνικού χρέους. Αν επικοινωνήσετε αυτό το μήνυμα σε όποιον αγαπά την Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν πράγματι να αλλάξουν»

Η συνέντευξη:

-Πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε αυτή την πρωτοβουλία ;

«Ξεκίνησα να επεξεργάζομαι την ιδέα του GDF πέρσι, εν μέσω των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης. Ήταν απίστευτο πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να παρακινηθούν και να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική αλλαγή, μέσω των social media (facebook, twitter, YouTube, κτλ) στη Μέση Ανατολή. Ένα ολόκληρο έθνος κινητοποιήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το GDF σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει αυτά τα νέα μέσα δικτύωσης και επικοινωνίας. Μέσω του GDB ο καθένας μπορεί τώρα να βοηθήσει την Ελλάδα, με εμπιστοσύνη και διαφάνεια. Είναι ένα εργαλείο για όλους».

-Η έδρα της οργάνωσης σας είναι στις ΗΠΑ; Γιατί επιλέξατε τις ΗΠΑ και όχι την Ελλάδα ;

«Στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα δεν θα έμεναν "ανέγγιχτα", δεν ήξερα τι θα γινόταν αν άλλαζε κάποιος νόμος ή άλλαζε άρδην η πολιτική κατάσταση του τόπου. Τότε οι δωρεές δεν θα ήταν ασφαλείς. Η οργάνωσή μας πρέπει να παραμείνει αποστασιοποιημένη από αυτά και από την πολιτική. Έτσι, το GDF έπρεπε να έχει την έδρα του υπό το νομικό καθεστώς των ιδρυμάτων δωρεών, των ΗΠΑ για να μπορούν οι δωρητές να είναι σίγουροι πως οι προσφορές τους θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό ακριβώς που εξηγούμε στην ιστοσελίδα μας.

Το GDF λοιπόν, είναι ενταγμένο στο αμερικάνικο δίκαιο περί φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, πράγμα που σημαίνει πως οι αμερικανοί πολίτες που δωρίζουν χρήματα για τους σκοπούς του ιδρύματος, αφαιρούν την προσφορά τους από τον φόρο που πληρώνουν. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τους ομογενείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προσφορά προερχόμενη από τις ΗΠΑ μπορεί να διαγράψει χρέος μεταξύ 11 και 12 φορές του δωρηθέντος κεφαλαίου και όχι 8 όπως για τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δωρητές. Αυτό αποτελεί μια μοναδική δυνατότητα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

-Για κάθε ένα ευρώ που δίνεται, τι ποσό ονομαστικού χρέους διαγράφεται ;

«Όπως μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα μας, για κάθε ένα ευρώ που δωρίζει κάποιος στο GDF, 8 ευρώ ελληνικού χρέους αγοράζονται από το GDF και αργότερα διαγράφονται».

-Γιατί πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος δεν προέβη σε κάποια παρόμοια κίνηση ;

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την πολιτικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τα σχόλια γι΄ αυτό ανήκουν στον Τύπο. Το GDF δεν είναι πολιτικός οργανισμός».

-Τι κάνετε αφού αγοράσετε τα ομόλογα; Τα διακρατείτε ή τα ακυρώνετε αμέσως ;

«Τα αγοράζουμε και αργότερα τα διαγράφουμε. Αν διαγράψεις ένα μεγάλο ποσό χρέους αμέσως, αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα άνοδο της τιμής του ομολόγου. Να θυμάστε ότι όσο "φθηνότερα" αγοράσουν οι έλληνες το χρέος τους, τόσο το καλύτερο. Το να ακυρώνεις αργότερα είναι μια πάγια τακτική στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων».

-Υπάρχουν αμφισβητήσεις στην Ελλάδα, σχετικά με δήλωσή σας πως αν κάθε Έλληνας έδινε 3.000 ευρώ, θα μπορούσατε να μαζέψετε 34 δισ. ευρώ, με τα οποία θα αγοράζατε το τεράστιο ελληνικό χρέος των 284 δισ. ευρώ. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές των ομολόγων θα παραμείνουν στα 12 cents το δολάριο, πράγμα που δεν είναι ορθό. Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ανόδου των τιμών των ομολόγων ;

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Το διαδικτυακό μας μήνυμα αναφέρεται στα ομόλογα που είναι διαθέσιμα τώρα και μπορούν να αγοραστούν αυτή την στιγμή. Δεν κάνουμε καμία δήλωση για την αγορά του συνόλου του χρέους και πόσο αυτό θα κόστιζε. Για εμάς στο GDF, πρωταρχικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Εάν αύριο το πρωί η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να λάβει 34 δισ. από το ΔΝΤ και να ξοδέψει αυτό το ποσό για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, αυτό θα μας χαροποιούσε όλους και θα ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Ας υποθέσουμε τώρα πως εμείς οι Έλληνες συγκεντρώνουμε 34 δισ. για την επαναγορά ομολόγων, αυτό δεν θα ήταν μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό έθνος; Σίγουρα θα αγοράζαμε κάποια στην τιμή των 12 cents (το δολάριο), κάποια στα 30, 40, 50 ή και ψηλότερα. Η μέση τιμή κτήσης όμως, θα ήταν πολύ χαμηλή και σε κάθε περίπτωση επαναγοράς ομολόγων -κρατικών ή επιχειρηματικών- η μέση τιμή είναι η πιο σημαντική».

-Πάντως, αν αγοράζονται μαζικά αυτά τα ομόλογα, θα ανέβει η τιμή τους. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το ενδεχόμενο ;

«Το GDF συγκεντρώνει όλες τις δωρεές και προβαίνει σε συντεταγμένες αγορές με έναν τρόπο που πιστεύουμε ότι δεν επηρεάζει τις τιμές των ομολόγων αρκετά. Αν ζητούσαμε από τον καθέναν να αγοράσει ομόλογα μόνος του και να μας τα φέρει, αυτό θα προκαλούσε άνοδο τους. Αυτό το αποφεύγουμε, ζητώντας απλώς τα χρήματα και προβαίνοντας εμείς στην αγορά των ομολόγων. Αν συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα ώστε οι αγορές ομολόγων να ανεβάσουν την τιμή τους, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μέση τιμή κτήσης τους. Γιατί κάθε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία είναι κερδισμένα χρήματα. Αλλά όσο χαμηλότερη η τιμή κτήσης τους, τόσο το καλύτερο. Διότι αν η κρίση ενταθεί, η συμμετοχή κάθε πατριώτη θα είναι μεγαλύτερη, αφού τα ίδια ομόλογα θα αγοραστούν με λιγότερα χρήματα».

-Πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε αντιδράσεις από τις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι εκ των κυριοτέρων "κατόχων" του ελληνικού χρέους ;

«Πιστεύω, δεν πρέπει να υπάρξει καμία ένσταση. Αυτή η κίνηση αποτελεί κέρδος για την Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες πρέπει να το αγκαλιάσουν. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν είναι πωλητές θα καλωσορίσουν κάθε μείωση του λόγου του χρέους ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν), αφού αυτό θα αύξανε την ισχύ των τίτλων που κατέχουν».

-Από πρακτική σκοπιά, ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος για να "δωρίσει" οποιοδήποτε ποσό και πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ότι τα χρήματα του θα αξιοποιηθούν σωστά ;

«Μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και να κάνει τη δωρεά του μέσω paypal ή μέσω εμβάσματος. Κατόπιν εμείς θα αγοράσουμε τα ομόλογα. Είναι τόσο απλό. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε έτοιμο κι ένα τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους και να δέχεται και δωρεές τηλεφωνικά. Έτσι θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό ελληνικού χρέους στη χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, αν δύο ομόλογα διαπραγματεύονται το ένα στα 12 cents (στα 100) και το άλλο στα 13 θα επιλέξουμε αυτό στα 12 και μετά θα διαγράφουμε τα 100 cents χρέους.

Όσον αφορά στο θέμα της φερεγγυότητας, ένας ακόμη λόγος που επέλεξα τις ΗΠΑ για την δημιουργία του GDF είναι πως το αμερικάνικο νομικό πλαίσιο για τέτοιες εταιρίες διασφαλίζει πως τα χρήματα που δωρίζονται σε αυτές, θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για τον σκοπό που προορίζονται. Εγώ προσωπικά χρηματοδότησα με δικά μου έξοδα το κόστος για την νομική κατοχύρωση, τον σχεδιασμό, τη δημιουργία της ιστοσελίδας και φυσικά την ίδρυση του GDF και συνεχίζω να πληρώνω το λειτουργικό κόστος. Αυτό το έκανα για να μην επιβαρύνεται το GDF και όλα τα χρήματα που δωρίζονται να πηγαίνουν αποκλειστικά για τον σκοπό που προορίζονται. Είμαστε ένας "μηχανισμός", όχι απλά ένας οργανισμός»...



17 Ιουλ 2012

Συμπόσιο Σύμης


Γ. Παπανδρέου:
«Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές»

«Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές, ενώ η πολιτική ελίτ της χώρας, που συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 14ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιείται στη Σάμο.

Μιλώντας για τη θητεία του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όταν ανέλαβε το 2009 την πρωθυπουργία είχε ένα όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα. «Είδαμε, την ανάγκη να προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν και μια χώρα όπου επικρατούσε η κακοδιαχείριση», ανέφερε. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τους δύο όρους, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις», ενώ μιλώντας για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει σημείωσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος που αντέδρασαν οι αγορές και οι πολιτικοί δεν βοήθησαν».

Από την πλευρά της, η Κάθριν ‘Αστον, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών που προσπαθούν να βγουν από τα δικά τους αδιέξοδα και κάνουν ένα ταξίδι με πολλές δυσκολίες.

Ο τρίτος ομιλητής, ο Μπόρις Τάντιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι η ΕΕ ασχολείται με άλλα ζητήματα, τονίζοντας πως δεν είναι προτεραιότητα η Σερβία για την Ευρώπη, η οποία είναι απούσα από τα Βαλκάνια.


Στην εναρκτήρια συνεδρίαση σήμερα θα γίνει συζήτηση για την ελληνική εμπειρία από την κρίση και τις συνέπειες για τις δημοκρατίες, ενώ το απόγευμα στο στρογγυλό τραπέζι θα συζητηθεί το πως οι μη κρατικοί φορείς μπορούν να βοηθήσουν για να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική προοπτική που θα οδηγήσει στην προοδευτική αλλαγή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο.



13 Ιουλ 2012



Ευθύνες στην ΕΕ ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και ότι ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μίλησε στη συνάντηση ηγετών Σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να την αντιμετωπίσει. Έκανε μνεία στο χρέος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, γιατί έπρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, ενώ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι και σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα.

Μίλησε, ακόμα, για το κλίμα αβεβαιότητας, για το οποίο είπε ότι είναι πιο επικίνδυνο από τη λιτότητα, επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους.

Εκτός από την Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιταλία πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα, αλλά το αν θα έχουμε μια ισχυρή πολιτικά και οικονομικά ΕΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα είναι σημαντική η συνεισφορά των Σοσιαλιστικών Κομμάτων. Μέσα από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών θα αντιμετωπιστεί και η άνοδος του ρατσισμού και εθνικισμού στην ΕΕ και τις κοινωνίες μας, ένα φαινόμενο που είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας ειδικά τη λειτουργία των ΜΜΕ, για τα οποία είπε ότι πολλές φορές είναι αιχμάλωτα μεγάλων συμφερόντων.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες Σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το 2013 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (Χαλκιδική), στην οποία είχε τεθεί το ζήτημα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και απάντησε στον προβληματισμό σχετικά με το αν πρέπει να ενταχθούν ή όχι στην ΕΕ, που αναπτύχθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει να ενταχθούν οι εν λόγω χώρες στην Ένωση, να παραμεριστούν οι διαφορές και οι διαμάχες και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Κόμμα SDSM της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας Γκιόργκι Αναστάσοβ, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Πιρίνσκι, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας Κορίνα Κρετού και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ

12 Ιουλ 2012




Για την ΕΣΗΕΑ,
τον Αρβανίτη

και την ΕΡΤ

Δεν πάμε καθόλου καλά! Και παίρνω αμπάριζα από τη δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, ο οποίος καυτηριάζει τη στάση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης. Συγκεκριμένα σημειώνεται στη δήλωση του Τρίμη ότι "οι παρουσιαστές της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, γίνονται πλέον καθημερινά στόχος του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με ειρωνικά, απαξιωτικά και συχνά υβριστικού περιεχομένου σχόλια μέσω twitter αμφισβητεί την δημοσιογραφική επάρκεια και το ήθος τους, εξαπολύοντας μάλιστα και απειλές για το εργασιακό τους μέλλον στη δημόσια τηλεόραση..."

Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. αλλά... Όταν ο κύριος Αρβανίτης εμφανίζεται ως υπερασπιστής και απολογητής του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΕΤ, δεν ενοχλείται ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ;;; Χθες η συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα... Συνέντευξη με τον "γκουρού της αριστεράς" όπως διαφήμιζε ο Αρβανίτης! Εγώ είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ και της δημοσιογραφικής λειτουργίας. Να ξεχάσουμε και τη συμπεριφορά του Στέλιου Κούλογλου; Όχι, βέβαια! Ωστόσο, στη μικρή μας κοινωνία, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι η ΝΕΤ "Συριζοκρατείται" στον τομέα της ενημέρωσης. Λοιπόν, δεν θα κάνουμε και ήρωα τον Αρβανίτη, που κατά τα άλλα είναι "ελάχιστος" για τη θέση που του έχουν δώσει στο κρατικό κανάλι. Μήπως έγινε κανένας διαγωνισμός για να πάρει αυτή τη δουλειά;;; Με ποια προσόντα;;; Εχω δικαίωμα να πω ότι δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά... Και με την ευκαιρία να σημειώσω ότι για να μπει κάποιος στην ΕΡΤ θα έπρεπε να τον κοσκινίζουν: Ηθος, παιδεία, γλώσσες...

Και κάποτε θα πρέπει να μάθουν όλοι όσοι δουλεύουν εκεί, ότι δεν είναι δυνατό να διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους και από την άλλη να μην έχουμε εμείς, ο λαός, το δικαίωμα της κριτικής. ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ κι όλους όσοι εργάζονται εκεί. Αυτές τις ευαισθησίες περί "ανεξαρτησίας" καλό θα είναι να τις θυμόμαστε πάντα (τις ευαισθησίες αυτές) και όχι όταν μας συμφέρει... Και τα λέω αυτά γιατί κάποτε συμφωνούσαμε σε αρκετά ζητήματα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αλλά τώρα διαφωνώ!!!! Γιατί η ΕΣΗΕΑ έχει επιλεκτική ευαισθησία... Κι αυτό δεν μ' αρέσει. Μπορεί, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι να μην είναι "κρατικοί υπάλληλοι", ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνούν ποιος τους πληρώνει και να σέβονται τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς δεν ξεχνούμε ότι στο μεσοδιάστημα κυρίως των εκλογικών αναμετρήσεων, οι άνθρωποι της ενημέρωσης στην ΕΡΤ... ξεσάλωσαν, πιστεύοντας ότι ήρθε η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ!!! Ξέχασαν ότι (πολύ κακώς) διορίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... Αλλά έτσι είναι... δαγκώνουμε το χέρι που μας βοηθάει!

Νίκος Λαγκαδινός



10 Ιουλ 2012


Διαλέξεις ΓΑΠ στο Χάρβαρντ


Σειρά διαλέξεων, στο πλαίσιο προγράμματος σεμιναρίων στο ινστιτούτο για την πολιτική του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο John F. Kennedy School of Government, θα πραγματοποιήσει, κατόπιν πρόσκλησης την οποία και απεδέχθη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με επισκέψεις του, από τον Σεπτέμβριο και για την περίοδο του φθινοπώρου.
Αντικείμενο των διαλέξεων που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου είναι:

- Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης, διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Οι σκέψεις και οι προτάσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών.
- Η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στόχος του ινστιτούτου είναι, μέσω των σεμιναρίων και άλλων δράσεων, να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι μπορούν να τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην πολιτική και τους δημόσιους φορείς, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Απίστευτη αθλιότητα...


... για τον νομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού.!

«Απίστευτη αθλιότητα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την καταγγελία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλου για το νομικό σύμβουλο του Σαμαρά, Γιάννη Καράκωστα.

Στη δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου καταφέρεται με δριμύτητα κατά του κ. Μαρκόπουλου, τονίζοντας ότι:
«Μιλάμε για απίστευτη αθλιότητα. Το ήθος και η επιστημονική αξία του ομότιμου Καθηγητή και Προέδρου του τμήματος της Νομικής Σχολής, τέως Αντιπρύτανη και νυν Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Καράκωστα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Οι συκοφάντες, άλλωστε, παρέλειψαν σκόπιμα να αναφέρουν ότι ο κ. Καράκωστας παραιτήθηκε από τη SIEMENS HELLAS μόλις ανέλαβε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, γιατί διαφώνησε μαζί του. Τώρα πρέπει οι συκοφάντες να εξηγήσουν γιατί προχώρησαν και σε αυτή την αθλιότητα».

Αυτή είναι η μόνιμη τακτική του Καμμένου, των …παρατρεχάμενών του και των … «Ανεξάρτητων Ελλήνων» γενικώς… Πες – πες, όλο και κάτι θα μείνει στους ανθρώπους τους, ώστε να ‘χουν να λένε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΑΡΓΑ, ΜΑ ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ !...

O Παπανδρέου σταθερά μέρα με τη μέρα, δικαιώνεται, για μερικούς ίσως με αργούς ρυθμούς, γι άλλους γρηγορότερα από όσο υπολόγιζαν. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η υπομονή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα έχουν την άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος, καθώς η παράταξη βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης με τη νέα της ηγεσία να μην έχει σχέδιο και να λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε προηγούμενες δεκαετίες.

Όμως, όσο και να μας πίκρανε σε ανθρώπινο αλλά και πολιτικό επίπεδο ο τρόπος που η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ αλλά και μέρος στελεχών από το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και να αναζητούμε μια πολιτική "εκδίκηση" στην αδικία που συντελέστηκε, οφείλουμε με ψυχραιμία να δούμε δυο - τρία θέματα που είναι σημαντικά.

Πρώτον: Η κατάσταση σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Νοεμβρίου και καθημερινά ο Γ. Παπανδρέου δικαιώνεται. Με αργό ρυθμό, αλλά σταθερά δικαιώνεται. Μετά το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας και την πρόταση της Μέρκελ για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο μύθος για λάθος κίνηση, όπως τα ελληνικά ΜΜΕ ήθελαν να το παρουσιάσουν, ανατράπηκε. Τα ευρωομόλογα, ο φόρος σε χρηματοοικονομικά κέρδη, οι προτάσεις του καθημερινά κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος υποστηρικτών. Οι δήθεν λαϊκές συγκεντρώσεις αγανακτισμένων δεν υπάρχουν πια, ως δια μαγείας, αποδεικνύοντας έτσι ότι ήταν περισσότερο οργανωμένες και κατευθυνόμενες παρά αυθόρμητες πράξεις λαϊκού ξεσηκωμού. Τα iphone που κρατούσαν οι "αγανακτισμένοι" στην πλατεία συντάγματος βγάζουν μάλλον, αλλού φωτογραφίες .

Η προσφυγή των άλλων χωρών στον μηχανισμό στήριξης, και ιδιαίτερα της Κύπρου ακύρωσαν και τον μύθο ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι δανείων όπως από τη Ρωσία και Κίνα. Τέλος, για να επικεντρώσουμε στα καυτά θέματα, το ζήτημα της διεκδίκησης καλύτερων όρων. Αν έχει κανείς τη δυνατότητα να εξετάσει με πόσα δανείζεται σήμερα η Ισπανία θα συνειδητοποιήσει για το τι συζητάμε.

Δεύτερον: Εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε μια οργανωμένη ομάδα ενάντια στον ΓΑΠ από το 2004, ομάδα που αποκαλούσε τον εαυτό της ,,εκσυγχρονιστές,, (αυτό το ονομάζουμε, και διαφορετικά, κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας). Αυτή η ομάδα μαζί με τον εκφοβισμό που είχε προκαλέσει η οργανωμένη επίθεση κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή στους πολιτικούς, και σε συνδυασμό με την επίθεση των συμφερόντων μέσα από τα ΜΜΕ πίεζε σε μια αλλαγή ηγεσίας. Αυτή η αλλαγή ήρθε. Σήμερα, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να υπονομεύσει τις διαδικασίες του κόμματος και, λίγους μήνες μετά την εκλογή νέου Προέδρου, να εμφανιστεί ως ένας "ανέντιμος" παίκτης στη σκακιέρα.

Τρίτον και το πιο σημαντικό. Το ζητούμενο δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου ως πρόσωπο. Το ζητούμενο είναι, πως συντονιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για όλα αυτά, τις αξίες και τις αρχές, που ο ίδιος πιστεύει και ήταν όλα όσα μας έκαναν κι εμάς να πιστέψουμε ότι αξίζει η προσπάθεια να συνταχθούμε μαζί του. Μια γενική και αόριστη αναφορά στο όνομά του κινδυνεύει να μειώσει την αξία των πολιτικών και των θέσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

Τον Γιώργο Παπανδρέου θα τον φέρει πίσω ο λαός, όπως έφερε ο λαός τον Ανδρέα Παπανδρέου μετά την δίκη στο ειδικό δικαστήριο, δικαιώνοντάς τον. Εμείς που θεωρούμε ότι στηρίζουμε τις επιλογές, τις θέσεις και απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου , έχουμε δυο υποχρεώσεις. Να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και αν δοθεί η δυνατότητα, να είμαστε περισσότεροι και πιο έτοιμοι ιδεολογικά και πολιτικά, και όχι όπως το 2004 που στην ουσία τον είχαμε αφήσει μόνο του.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ


Η ανατροπή μιας θεωρίας συνωμοσίας

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα, από όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου κυκλοφόρησαν, κυρίως στο διαδίκτυο, απίστευτες θεωρίες συνομωσίας, που ήθελαν τον πρώην Πρωθυπουργό, από απλά ,,προδότη,, μέχρι μέρος ενός σχεδίου καταστροφής της χώρας από ξένες δυνάμεις, στο οποίο εντολοδόχος ήταν ο Γ. Παπανδρέου.

Επειδή, ιδιαίτερα, η εποχή της κρίσης ήταν πρωτόγνωρη για την ελληνική κοινωνία, οι διάφορες θεωρίες δεν περνούσαν απαρατήρητες και μέρος των αδαών πολιτών αναρωτιότανε για την ορθότητά τους. Το πρώτο πλήγμα, το δέχτηκαν αυτές οι θεωρίες της συνομωσίας, όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Εκεί οι συνομωσιολόγοι βρέθηκαν στη πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν ο "εντολοδόχος" να βρίσκεται αντιμέτωπος με όλους αυτούς που σύμφωνα με τις θεωρίες σχεδίαζαν το τέλος της χώρας. Περιορίστηκαν στο ότι ήταν κίνηση "μπλόφας" αλλά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε δυσχερή θέση, αφού το δημοψήφισμα είχε βρει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας θετική ανταπόκριση. Πρόσφατα, η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή μιας από τις πλέον διαδεδομένες θεωρίες «συνωμοσίας», οι οποίες ευδοκίμησαν όλο το διάστημα της διετούς διακυβέρνησης Παπανδρέου.

Ας θυμηθούμε ότι όλη η θεωρία των συνομωσιολόγων, όλων αυτών που έβλεπαν πίσω από την προσπάθεια διάσωσης της χώρας, σενάρια εξόντωσής της από ξένες δυνάμεις του κακού, είχαν στηρίξει τη θεωρία τους στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ενώ υπήρχαν άλλες δυνατότητες αυτόνομης λύσης, όπως Ρωσία και Κίνα. Όταν αποδείχθηκε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν είναι σε θέση να βρει λύση μέσα από τους συντρόφους της Ρωσίας και της Κίνας, όταν αυτές οι δυνάμεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ώστε να βοηθήσουν την Κύπρο, η οποία φυσικά, παρουσιάζει και λιγότερα οικονομικά και διαθρωτικά προβλήματα, είναι προφανές ότι αυτή η θεωρία συνομωσίας κατέρρευσε.

Βέβαια, το θέμα μας δεν είναι μόνο η ανθρώπινη και πολιτική δικαίωση του Γ. Παπανδρέου, αλλά ότι ιστορικά θα αποδειχτεί πως σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα, σε μια χρονική στιγμή που αποτελούσε ουσιαστική ευκαιρία για την ανάταξη της χώρας, οι εύκολες θεωρίες συνομωσίες την καθυστέρησαν, την υπονόμευσαν, και ίσως μάλιστα, την ματαίωσαν οριστικά

9 Ιουλ 2012





«Αποκαλυπτική του πανικού και της αδυναμίας του να υπερασπιστεί με λογικά επιχειρήματα την εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική του» ήταν η καταληκτική ομιλία του Σαμαρά στη βουλή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρωτοφανές και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου παραλήρημά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ προδικάζει το μένος με το οποίο η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους και το λαό μας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
ΕΙΝΑΙ φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρεξη να κάνει αντιπολίτευση. Εχει βρει το νήμα που πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στην... εξουσία !!!
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ διαρρήδην το ΠΑΣΟΚ για την "εγκληματική πολιτική" του, καταδικάζει το ίδιο την Νέα Δημοκρατία για την "εγκληματική πολιτική" της. Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιον άλλον είναι έτοιμος να καταδικάσει...
Δηλαδή αυτά τα δυο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να τα εξαφανίσει, να τα διαλύσει, να τα στείλει στο πυρ το εξώτερον, να σταυρώσει τους αρχηγούς τους, να εξορίσει κάποια στελέχη, να πάρει τους οπαδούς και ψηφοφόρους που τα στηρίζουν στο μαντρί του, και ο Τσίπρας να γίνει ο σημαιοφόρος της "αλλαγής" που διακηρύσσει.
Δηλαδή, ο Τσίπρας και οι δικοί του Συριζαίοι πού ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.;;;

· Μήπως πέθαναν από την πείνα;;

· Μήπως δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό όλοι αυτοί οι μέγιστοι (άρτι εμφανισθέντες) "οικονομολόγοι" του ΣΥΡΙΖΑ;;;

· Μήπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι του θεάτρου που (κατά τύχη) είναι γενικώς "Συνασπιστές", δεν εισέπρατταν τις παχυλές θεατρικές επιχορηγήσεις επί τόσες δεκαετίες;;;

ΟΜΩΣ, είναι αγώνας άγονος να προσπαθεί να μας πείσει ο Τσίπρας ότι οι άνθρωποι που συνωστίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άγιοι, αναμάρτητοι, πατριώτες (και... βάλτε ό,τι άλλο θέλει αυτός) και οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σώσουν τον λαό και την πατρίδα!!!

Η φραστικά ακραία "αντιπολίτευση" δεν οδηγεί πουθενά. Και προφανώς οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται η χώρα! Ότι δηλαδή είναι στου παππά το κουτάλι!!! Και με τη λογική του, σπρώχνει τα πράγματα εκεί όπου λύσεις δεν θα υπάρχουν.

Διάβαζα τις δηλώσεις του καταγέλαστου Στρατούλη που προειδοποιούσε ότι «όποιοι βάλουν την υπογραφή τους να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής, θα πάνε φυλακή»! Ο Στρατούλης έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έλθει στην κυβέρνηση θα κάνει αναλυτικό έλεγχο, καθώς «πλέον, έχουν απομείνει μόνον τα χρυσαφικά προς πώληση»!

Ο Στρατούλης είναι γνωστό ότι κραυγάζει από τότε που εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό προσκήνιο (πέρα από το γεγονός πως όποιοι τον ακούνε κινδυνεύουν να πάθουν ψυχολογικό κοκομπλόκο).

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Στρατούλη - μιας και το έφερε η κουβέντα - τι δουλειά κάνει;;;; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν ο άνθρωπος αυτός δουλεύει, πού δουλεύει και πότε δουλεύει και πώς ζει;;; Διότι η συνεχής παρουσία του στα κανάλια, μου έδινε πάντα την εικόνα ενός περιφερόμενου γυρολόγου, άεργου, που κάποιοι άλλοι τον πλήρωναν για να μην κάνει τίποτε!!!!

Νίκος Λαγκαδινός

5 Ιουλ 2012

Νέα βράβευση για το Γιώργο Παπανδρέου !

Στη Ρόδο πρόκειται να βρεθεί αύριο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να παραστεί σε διεθνές συνέδριο που αφορά την πληροφορική. Ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο ενώ έχει προγραμματιστεί να του απονεμηθεί τιμητική διάκριση για την προσφορά του στη διεθνοποίηση της παιδείας.

Πρόκειται για τη διοργάνωση του ICICTE 2012: International Conference on Information Communication Technologies in Education, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Solent του Southampton στη Βρετανία και τον οργανισμό Justice Institute of British Columbia, στον Καναδά και θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Rodos Palace, στη Ρόδο.

Το συνέδριο αυτό είναι υπό την αιγίδα της Unesco Hellas και διοργανώνεται στην Ελλάδα σε ετήσια βάση από το 2000 έως σήμερα.
Το θέμα του συνεδρίου που αναφέρεται στην πληροφορική που αποτελεί σήμερα αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού, επιστημονικού και ακαδημαϊκού διαλόγου και αναμένεται να παραστούν 120 άτομα από 25 χώρες.

Ανάμεσα στις αξιόλογες συμμετοχές που θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους το Συνέδριο είναι και ο πρόεδρος του EDEN (European Distance Education and E-Learning Network) δρ. Μόρτεν Πάουλσεν, γνωστός σε διεθνές επίπεδο για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΗΣ ...ΠΛΑΚΑΣ


Ο Ανδρέας είναι μία εμβληματική φυσιογνωμία της Πλάκας. Ιδιοκτήτης ενός ιστορικού cafe της περιοχής, του Melinas. Ο Ανδρέας κατάγεται από την Πάτρα, και ως εκ τούτου είναι ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη το ΠΑΣΟΚ ιδρυθεί. Βιοπαλαιστής ων, αναγκάζεται καθημερινά να κάνει πολλούς συμβιβασμούς προκειμένου να τα φέρνει βόλτα.

Όμως το ΠΑΣΟΚ, …ΠΑΣΟΚ. Έφτασε στο σημείο να κάνει, όπως τώρα αναγνωρίζει, ακόμη και κουτουράδες, έξω από το μαγαζί του, όταν, στις 6 Μαΐου, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατρακύλησε στο 13%.
Εχθές, ήμουν, με φίλους, τον Μιχάλη και τρεις Γιώργηδες, στο «Ζορμπά», στην ταβέρνα ακριβώς από κάτω από το
Melinas. Ο Ανδρέα ήρθε στην παρέα, μας κέρασε και είπε το πρώτο ..ανέκδοτο.
Ποιό ήταν αυτό;
Ο άμοιρος, πιστεύει ότι την Παρασκευή, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα αποκαθηλώσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο! Και να σκεφτείτε ότι ο ίδιος, σαν φίλος του Σκανδαλίδη, είναι βενιζελικός. Τέτοια παράνοια!

Με αφορμή αυτό άρχισαν να λέγονται και άλλα ανέκδοτα, τα οποία ευθύς αμέσως και σας μεταφέρω, επειδή νομίζω περιγράφουν με εύθυμο τρόπο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διερχόμαστε.
Ξεκινώ με το πρώτο. Τι εύχονται οι αστοί, καθαρευουσιάνοι, οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, στον Αντώνη Σαμαρά; Περαστικώς. Το ανέκδοτο δεν ειπώθηκε από κάποιον από την παρέα, αλλά μου μεταφέρθηκε τηλεφωνικώς από την Εσπερία, και μάλλον το διακινούν φίλοι της οικογενείας Μητσοτάκη, αλλά και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και λοιποί, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν το χουνέρι που τους έκανε ο Σαμαράς με το σχηματισμό της κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως προθέσεων είναι έξυπνο, και αποδίδει με ακρίβεια το τι πρόκειται να συμβεί, μετά το θέρος, στη Νέα Δημοκρατία.
Το δεύτερο ανέκδοτο αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ήταν λοιπόν ο Μανωλιός από τα Ανώγεια και πήγε να αγοράσει στάμνες από τη Χώρα, από το Ηράκλειο. Πάει στην αγορά βλέπει κάποιον που πουλάει στάμνες και τον ρωτά. Πόσο κάνουν, ωρέ σύντεκνε, τα μπότια; Σήμερα, ωρέ Μανωλιό, τα ‘χουμε σε καλή τιμή, οπού γιορτάζει ο Άγιος, του απαντά ο καταστηματάρχης. Και πόσο κάνουν; ρωτά ο Μανωλιός. Σήμερα και για σένα Μανωλιό 600 δραχμές το ένα μπότι, του λέει. Δίνει 1200 δραχμές και αγοράζει τα μπότια, τις στάμνες, ο Μανωλιός, τις φορτώνει στο αυτοκίνητο και πάει στο χωριό. Κάθεται, στο καφενείο, να πιεί μία τσικουδιά. Πίνει μία, πίνει δεύτερη, τρίτη, κάποια στιγμή έρχεται ένας συγχωριανός του, βλέπει τις στάμνες, και λέει στο Μανωλιό. Πουλάς ωρέ τον ένα μπότη; Τον πουλάω. Και πόσα θες; Εξακόσια. Πολλά είναι, σου δίνω πεντακόσια. Εντάξει, δώσε πεντακόσια και πάρτον, του λέει ο Μανωλιός. Τον ακούει ο φίλος του Μανωλιού, που μαζί είχαν πάει στη Χώρα και είχαν αγοράσει τα μπότια, και του λέει: Τι κανείς ωρέ, κουζουλάθηκες; Τον αγόρασες 600 και τον πουλάς 500; Και ο Μανωλιός του απαντά: Κουμπάρε έτσι είναι το εμπόριο τη μια κερδίζεις και τη μια χάνεις. Κάπως έτσι είναι και με την τρόικα. Χάσαμε με το μνημόνιο, ελπίζουμε να κερδίσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση. Εκτός κι αν έχουμε πολλούς …Μανωλιούς, οπότε πάνε και τα μπότια και τα όβολα.
Το τρίτο ανέκδοτο, μετά από διαφωνίες είναι αλήθεια, η πλειοψηφία της παρέας συμφώνησε ότι αφορά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μειοψηφία θεωρούσε ότι ταίριαζε γάντι στον Βενιζέλο για όσα κάνει προκειμένου να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ. Εσείς, κατά το δοκούν, μπορείτε να το αποδώσετε όπου θέλετε.
Είναι λοιπόν στη φυλακή δύο τύποι. Ο ένας είναι λεπρός. Εκεί που κάθονται στο κελί, και κουβεντιάζουν για το πως μπορούν να αποδράσουν, ο λεπρός αρχίζει και ξύνει το αριστερό του αφτί. Μετά από λίγο αυτό του μένει στο χέρι. Δίνει μία και το πετάει, από το παράθυρο, έξω από το κελί. Μετά από λίγο, αρχίζει και ξύνει και το δεξί του αυτί. Του μένει και αυτό στο χέρι και τσακ το πετάει, από το παράθυρο, έξω από το κελί. Ύστερα από λίγο αρχίζει και ξύνει τη μύτη του. Του πέφτει κι αυτή και την πετάει έξω από το παράθυρο. Οπότε ο συγκρατούμενός του, εντυπωσιασμένος, του λέει: Μεγάλε, βλέπω σιγά σιγά την κάνουμε…
Τώρα που το γράφω και το ξανασκέπτομαι, νομίζω ότι ταιριάζει και στους δύο. Και στον Βενιζέλο και στον Τσίπρα. Ο μεν πρώτος βάζοντας απέναντι αρχικά τον Παπανδρέου, στη συνέχεια τον Λοβέρδο, την Διαμαντοπούλου, τον Παπουτσή, τον Πάγκαλο και πάει λέγοντας, στο τέλος θα την έχει …κάνει από το ΠΑΣΟΚ, για καμιά Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις, όπου Νέες Δυνάμεις ο Κούρκουλας, ο Βερνίκος και ο Τσαφτσαρής.

Ταιριάζει όμως και στον Τσίπρα, ο οποίος στην πορεία προς την κυβερνητική εξουσία θα αρχίσει, εδώ είμαστε και να μου το θυμηθείτε, να διώχνει τη… Ρόζα, την ΚΟΕ και τ’ άλλα συντρόφια, όπως έκανε, μεταξύ 1976- 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Τσεκούρα, την ΠΑΣΠ, τους τροτσκιστές, την ομάδα Τζουβάνου.

Πριν βάλω τελεία και σας καληνυχτίσω ή μάλλον καλημερίσω, μπαίνω στον πειρασμό να αφηγηθώ ένα τελευταίο. Δεν το είπα χθες στην παρέα, το φύλαγα να τους το πω μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως. Δεν πειράζει θα με συγχωρέσουν. Συναντιώνται λοιπόν στην Κηφισιά, στο σπίτι του Σαμαρά, οι τρεις της συγκυβέρνησης για να δουν τι θα κάνουν με τους βουλευτές τους, φοβούμενοι τυχόν διαρροές, λόγω των σκληρών μέτρων, στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Για να γλυκάνουν τους βουλευτές και να τους ανυψώσουν το ηθικό, ο Σαμαράς προτείνει να γεμίσουν τους τοίχους της Βουλής με γαλανόλευκες σημαίες ώστε να τις βλέπουν οι βουλευτές και να κυριαρχούνται από πατριωτικά αισθήματα. Ο Βενιζέλος προτείνει να βαφτούν οι τοίχοι της αίθουσας της Ολομέλειας με πράσινο χρώμα, που ‘ναι της ελπίδας, ώστε οι βουλευτές να μην απογοητεύονται, αλλά να ελπίζουν ότι με αυτά τα μέτρα θα βγούμε από το μνημόνιο. Ο Κουβέλης προτείνει να βάλουν στην αίθουσα βαρύ κόκκινο χαλί, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι τα μέτρα που ψηφίζονται είναι σε αριστερή κατεύθυνση. Αφού συμφωνούν, πάνε στη Βουλή και θέτουν τις τρεις προτάσεις σε ψηφοφορία. Ενώ οι βουλευτές ψηφίζουν, ο Σαμαράς κοιτάζει προς το θεωρείο, και βλέπει μία γριούλα να κουνάει συνεχώς το κεφάλι της. Του κάνει εντύπωση και όταν τελειώνει η ψηφοφορία φωνάζει τη γιαγιά κοντά του. Γιαγιά, πως και από ‘δω, στη Βουλή, και γιατί κουνούσες συνεχώς το κεφάλι όταν ψηφίζαμε, τη ρωτάει. Παιδάκι μου, εγώ είμαι καθαρίστρια, του λέει, αλλά πριν με διορίσει, ο μακαρίτης ο Ανδρέας, στη Βουλή, ήμουν καθαρίστρια σε μπουρδέλο. Εκεί, κάθε φορά που στριμώχνονταν τα πράγματα, αλλάζαμε τις πουτάνες, όχι τις μοκέτες και τους καθρέφτες….


Φελνίκος 

3 Ιουλ 2012


ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ

Πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, μεταξύ των τριών συμμάχων, για τη διαμόρφωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, οι οποίες, ούτως ή άλλως θα έρθουν με μεγάλη καθυστέρηση.

Επειδή προηγήθηκε η συγκρότηση της κυβέρνησης και επειδή, προκαταβολικά, λέχτηκαν και γράφτηκαν πολλά, για πρόσωπα και θέσεις, ώσπου στο τέλος φάγαμε στο κεφάλι τους Παναγιωτόπουλους, τους Στυλιανίδηδες και τους Λυκουρέντζους, καλό θάναι, εν όψει των προγραμματικών, να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς, ούτε τις θεωρίες του Βενιζέλου, ούτε τα τσινίσματα του Κουβέλη.

Οι επεξεργασθέντες την κοινή προγραμματική διακήρυξη, έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν όλα τα ενδιαφέροντα ζητήματα στο κεφάλαιο με τίτλο "θέματα προς διαπραγμάτευση με την τρόϊκα", κάτι που δίνει τη δυνατότητα να πάνε στις καλένδες όλα τα σοβαρά προβλήματα, με τους μισθούς, τα εργασιακά, τις απολύσεις κλπ, κλπ.

Στο ίδιο μοτίβο, αναμένεται και το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, με επί πλέον, τη στρατηγική να έχει χαραχθεί από τον ίδιο το Σαμαρά, (εν αγνοία των άλλων δύο ?...), με την επιστολή που έστειλε, μέσω Παπούλια, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, στην οποία, βέβαια, δεν υπάρχει κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση !

Κάποιοι, ίσως, στην κυβέρνηση, (και στους τρεις χώρους...), ξεγελιούνται με την ηρεμία που επικρατεί μέχρι στιγμής σε κοινωνικό επίπεδο και δεν μπαίνουν, καν, στον κόπο να σκεφτούν τι έχει να γίνει, έτσι κι αρχίσει η λήψη των νέων μέτρων, που ήδη προβλέπονται στο μνημόνιο 2.

΄Ισως δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς καταστάσεις έχουν διαμορφωθεί στο λαό, μετά τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και, κυρίως, μετά απ΄ όσα λέχτηκαν, εξαγγέλθηκαν ή διακηρύχθηκαν, απ΄ όλους, αλλά ειδικότερα από τους συγκυβερνούντες.

Η πρώτη μετεκλογική επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόϊκα δεν πρόκειται ν΄ αργήσει και τότε, είναι, που θα καταλάβουν όλοι, περί τίνος πρόκειται !...

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ